Rod Licence alias országos engedély

    Számtalan dologgal kezdhetném az angliai pergetőhorgász kalandozásokba való bevezetést, mégis úgy gondolom, hogy elsősorban az engedély megvásárlása a legfontosabb.

 

       Hogyan és miként teheted ezt meg?

Ha van némi angol tudásod, akkor természetesen a legegyszerűbb a gov.uk-n tájékozódni. Viszont ezt a blogot azoknak indítottam, akik kicsit lustábbak a keresgéléshez illetve kevésbé vannak felvértezve az angol nyelv használatával.

Nos tudni kell, hogy első lépés, a rod licence megvásárlása, ami minden év április 1-jétől március 31-ig érvényes. 

Kétféle engedélyt vásárolhatsz, az egyikkel édesvízi halakra és édesvízi pisztrángokra horgászhatsz, míg a másikkal lazacra és tengeri pisztrángra is. 

Fontos tudni, hogy, ha nem fogsz a tengeren pecázni, akkor érdemesebb az édesvízi engedélyt választani mert lényegesen olcsóbb és ugyanazt az élményt tudja nyújtani egy jól megtermett pisztráng, mint akár egy lazac.

 

Mielőtt még a megvásárlás menetére és a fajták árára rátérnék fontos megemlíteni, hogy a két licence-el meghatározott szerelékeket és azok mennyiségét használhatjuk a tavakon folyókon és csatornákon. 

A víztározókban, mocsarakban, tavakban lehetőségünk van két bottal horgászni és az olcsóbb jegynél akár négy bottal is horgászhatunk ha két engedélyt váltunk ki. Míg a folyókon, csatornákon a lazacos engedéllyel csak egy bottal horgászhatunk. Fontos megjegyezni hogy a marker bot nem számít ezek közé, ha azon nincs horog.

A licenceket megvásárolhatod személyesen a postán vagy telefonon, illetve az interneten. Mivel személyes megvásárlás esetén nyugtát kapsz a licence vásárlásáról azzal a kártya megérkezéséig horgászhatsz de legfeljebb 3 hétig érvényes. 

A jelenleg érvényben lévő jegyárak a következők

Engedély típus Édesvízi ár Lazac ár
Teljes árú 27 font 72 font
Mozgás korlátozott 18 font 48 font
Nyugdíjas 18 font 48 font
Junior 5  font 5  font
8 napos 10 font 23 font
1 napos 3,75 font 8  font

 

Legegyszerűbb, ha otthonról a karosszékből vásároljuk meg az éves országos jegyünket, amit a következő linken tehetünk meg:

http://www.postoffice.co.uk/rod-fishing-licence

Itt minden információt megtalálhattok arra vonatkozóan mi szükséges és pár egyszerű lépés után már várhatjuk is az engedélyünket. Ez kb egy két héten belül a megadott postacímre érkezik egy levél melléklettel, amiben pár egyszerű információt közölnek.

 

Következő posztomban még mélyebbre megyünk a papíroktól a partig tartó úton, addig is görbüljön!